Sint Jozef Parochie

Vastenperiode

Vastenactie 2023: Mensen onderweg

De jaarlijkse Vastenactiecampagne staat dit keer in het teken van mensen die hun huis moesten verlaten. Zij ontvluchtten bijvoorbeeld geweld of grote natuurrampen. Anderen zijn van hun land gezet. Allemaal proberen ze elders een nieuw bestaan op te bouwen.

Wereldwijd waren eind 2021 meer dan 89 miljoen mensen op de vlucht. In 2022 raakten door de oorlog in Oekraïne nog eens miljoenen mensen op drift. In mei 2022 hadden wereldwijd 100 miljoen mensen hun huis verlaten op zoek naar een veilig heenkomen elders. Verreweg de meeste vluchtelingen worden opgevangen in de regio.

Opnieuw beginnen

Door een gewelddadige burgeroorlog in Zuid-Soedan ontvluchtten al 2,2 miljoen mensen het land en raakten 1,6 miljoen mensen ontheemd in eigen land. Meer dan de helft van de bevolking heeft niet genoeg te eten. Ondanks de moeilijke situatie helpen inwoners van rustigere gebieden hun ontheemde landgenoten om een nieuw bestaan op te bouwen. Bijvoorbeeld met een lapje grond om voedsel te verbouwen.

Wat doet Vastenactie? 

Afgelopen jaar kregen zo’n 30.000 mensen hulp van Vastenactie bij het verbeteren van hun voedselzekerheid. Zij ontvingen bijvoorbeeld zaden, planten, gereedschappen en advies op het gebied van gezonde voeding en duurzame landbouw. In 2023 ondersteunt Vastenactie gevluchte gezinnen in Zuid-Soedan. Met zaaigoed en eenvoudig gereedschap kunnen zij hun eigen voedsel verbouwen. 
Lees meer over dit project op www.vastenactie.nl  

Help Vastenactie mensen onderweg te ondersteunen. 
Doneer aan Vastenactie: NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag


Gedurende 3 jaar steunt de St. Jozef-parochie (Haaren, Moergestel en Oisterwijk) tijdens de Vastentijd in Noord-Oeganda een landbouwproject steunen onder de naam Agwara. Een agwara = kalebas, is heel veelzijdig te gebruiken, bv als waterschep, stoel, jerrycan, kussen, paraplu en muziekinstrument.

In 2022 zullen veertig vrouwen gedurende vijf maanden een interne training op het gebied van landbouw en ondernemersvaardigheden krijgen. Na de training blijven de vrouwen in dienst bij de parochie van Kitgum. Elk van deze vrouwen gaat op haar beurt negen andere vrouwen trainen. Daarnaast kunnen ze wat producten op hun eigen grond verbouwen, voor extra voedsel en inkomsten. Er zullen zaden van o.a. aubergine en bonen aangeschaft worden.


PROJECT AGWARA - Landbouwtrainingen  voor vrouwen en vluchtelingen in Oeganda

Situatie

In Noord-Oeganda zijn veel vluchtelingen, de meeste komen uit Zuid-Soedan. De gezamenlijke kerken hebben een vluchtelingenkamp georganiseerd, waar ondertussen al 150.000 mensen wonen, van wie 80 % onder de 13 jaar. . 

Het doel

Water opvangen, bewaren en zo nodig over landbouwgronden verspreiden; allerlei voedsel op die akkers verbouwen; dit voedsel voor eigen gebruik en op de markt verkopen; 400 vrouwen een duidelijk doel in hun leven geven.

De landelijke Vastenactie gaat vanaf dit jaar het project ondersteunen, tot wel maximaal 50% extra!! Daarvoor is het belangrijk dat u het projectnummer 401858 vermeldt bij het overmaken naar Vastenactie. Want als het geld op de grote hoop terecht komt, krijgen we niks extra.

Lees hier meer over het vastenproject


Lees hier meer over Sander, zijn missiewerk en band met onze parochie.

Sint Jozef Parochie