Sint Jozef Parochie

Vastenactie

U heeft nog een paar dagen de tijd om klaar te zijn voor het grote feest van Pasen! We hebben voorspellende teksten over het lijden van Jezus gehoord. Nog één keer vraag ik uw aandacht voor het vastenactieproject in Zimbabwe: waterpompen met zonnepanelen, maar ook gezamenlijke tuinen, naaimachines en voorlichting hopen de gemeenschap van Thandekile en haar kinderen vooruit te helpen en minder last van de klimaatverandering te hebben. 

Misschien heeft u al een bijdrage gestort in de collectebus achter in de kerk, of doet u dat alsnog. Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe


Het Webinar, waarover vorige week gesproken werd is vanaf 20 maart te zien op de site van vastenactie.nl . Het was erg interessant. Helga van der Wijst had o.a. een praktisch stuk, maar er was ook een inheemse man uit Argentinië, die blij was dat de dominante, economische westerse wereld nu ook eens naar de inheemse wijsheden luisterde! De zuidelijke wereld heeft namelijk het meest last van de klimaatverandering! 
Erik Borgman sprak over een ‘nieuw verbond’! Toevallig ging de eerste lezing van afgelopen zondag daar ook over. Borgman zei: niet de mensen moeten de aarde redden, maar zij moeten zich erop richten, dat ALLE schepselen voluit kunnen leven! (En daar zou je zo erg van kunnen genieten, dat al die materiële spullen dan niet meer nodig zijn!!)

Donderdag 21 maart om 14.30 uur is er in het Jozefcentrum een film over het vastenproject in Zimbabwe te zien.

We zien Thandekile Ncube en haar kinderen, die geholpen worden met een naaimachine, waterpompen  op zonnestroom en gezamenlijke tuinen. Wat mooi om de samenwerking daar te zien. Want alleen, zonder kostganger, was het leven wel heel moeilijk.

Misschien heeft u al een bijdrage gestort in de collectebus achter in de kerk, of doet u dat alsnog. Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe


Zondag lazen we over de Babylonische tijd: het land had rust nodig! Ook wij moeten nadenken over hoeveel we nodig hebben en hoe we met alles en iedereen omgaan! Echt iets voor de vastentijd. Ook om anderen te helpen, bijvoorbeeld in Zimbabwe.  

Achter in de kerk liggen folders en staat een collectebak om uw bijdrage in te doen.  Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe

Afrikaanse middag

Donderdagmiddag 21 maart om 14.30 uur is er een interessante middag in het Jozefcentrum. Pater Charles vertelt. Hij brengt ook zijn djembé mee!! Dus Afrikaanse muziek! Er is koffie, thee met bijzondere koekjes! En informatie over Zimbabwe en het vastenactieproject.


Allereerst willen we u graag uitnodigen voor de Afrikaanse middag op donderdag 21maart om 14.30 uur in het Jozef-centrum!! Pater Charles, die geboren is in Afrika en verbonden is aan ons bisdom komt verhalen vertellen en beelden laten zien uit Zimbabwe.

Leven in een veranderende wereld, waarin je niet meer weet wanneer de droge tijd is en wanneer regen verwacht kan worden, vereist extra voorzieningen.

Dit project in Zimbabwe gaat zorgen voor: 

. waterputten met pomp, zonnepanelen en opslagtanks
. gemeenschappelijke tuinen
. training in ecologische landbouwtechnieken en het onderhouden van de pompen
. naaimachines en naailes voor extra inkomsten

Ook belangrijk is, dat er gezamenlijk gewerkt gaat worden.


Op de foto zie jeThandekile en Nomatter water pompen.

Achter in de kerk liggen folders en staat een collectebak om uw bijdrage in te doen.  Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe


Leven in een veranderende wereld

De eerste zondag van de vasten hoorden we het verhaal over Noach en zijn ark, waarmee hij mensen en dieren redde. Een van de vele indrukwekkende en leerzame verhalen uit de bijbel. Ook het streven naar rechtvaardigheid in aardse verhoudingen tussen mensen is een belangrijk item in de Bijbel. Je zou kunnen zeggen: even belangrijk als het persoonlijk in relatie staan tot God. Al die verhalen laten je nadenken over je eigen houding en gedrag: is mijn eet-en koopgedrag verantwoord ten opzichte van de andere mensen in de wereld? In de voorbereiding op het Paasfeest is het goed om hierbij stil te staan. Ook met kleine veranderingen komen we dichter bij een betere wereld!

In Zimbabwe hebben ze nog onze hulp nodig omdat ze daar nog meer last hebben van de klimaatverandering.
Uw hulp is hard nodig! Achter in de kerk liggen folders en staat een collectebak om uw bijdrage in te doen.  Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe


U heeft vorige week al een foto van Thandekile Ncube uit Zimbabwe bij de berichten gezien. Zij is een jonge weduwe van 31 jaar en heeft 2 kinderen: Nomatter (11) en Forward (8). Haar echtgenoot was naar Zuid-Afrika gegaan om geld te verdienen voor het gezin maar overleed daar plotseling aan Covid-19. Het is heel moeilijk om zijn dood te aanvaarden, ook voor haar kinderen. De kostwinner is er niet meer, maar ook een vader en een echtgenoot wordt gemist.

De situatie in Zimbabwe is heel moeilijk: 63% van de bevolking (ruim 15 miljoen mensen) leeft onder de armoedegrens. En door de klimaatverandering wordt dat alleen maar erger! 

Vastenactie helpt hen bij de landbouw, zoals u al las. De vrouwen helpen elkaar, maar ook haar kinderen helpen en worden ook geholpen met schoolgeld. Thandekile heeft problemen met haar huid en kan daardoor niet op het land werken. Ze is een kledingwinkel begonnen en verkoopt mopane-rupsen, een belangrijke bron van eiwitten. Hun inspanningen zijn het waard om door ons ondersteund te worden. We bevelen de Vastenactie-collecte dan ook van harte bij u aan. 

Achter in de kerk liggen folders en staat een collectebak om uw bijdrage in te doen.  Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie Zimbabwe


Op de foto zie je Thandekile en haar kinderen de kippen voeren

Reserveer vast in uw agenda:
Donderdagmiddag 21 maart om 14.30 uur:
een gezellige en informatieve Afrikaanse middag in het Jozefcentrum!! Nadere info volgt.


De vastentijd is een tijd van bezinning. Hoeveel vragen kun je stellen? Wat is het doel van ons leven in deze wereld?  Waarom zijn we hier?  Wat is de bestemming van ons werk en al onze inspanningen?  Wat heeft de aarde van ons nodig? De vragen hoeven niet allemaal tegelijk beantwoord te worden, maar erover nadenken kan geen kwaad! 

Vastenactie zet zich in voor mensen in Zimbabwe, die zich moeten aanpassen aan de klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Op veel manieren geven mensen in de regio Masvingo in het land Zimbabwe uitdrukking aan hun inzet, bondgenootschap en hoop. Door de aanleg van waterpunten met pompen op zonne-energie, het onderhouden en beheren van gemeenschappelijke tuinen en het elkaar ondersteunen in het vinden van aanvullende inkomsten. Boerinnen en boeren in Zimbabwe werken zo aan betere inkomsten voor henzelf én aan een wereldwijd bondgenootschap om Gods Schepping te redden. lees hier meer

De komende weken vertellen we u over Thandekile NCube en haar 2 kinderen. Hun inspanningen zijn het waard om door ons ondersteund te worden. We bevelen de Vastenactie-collecte dan ook van harte bij u aan. 

Achter in de kerk liggen folders en staat een collectebak om uw bijdrage in te doen.
Ook kunt u geld overmaken op banknr NL21 INGB 000 000 5850 t.n.v. Vastenactie o.v.v. project Zimbabwe

 

Sint Jozef Parochie