Vastenactie Moergestel

Vastenactieproject Moergestel 2017

De MOV-werkgroep Moergestel ondersteunt dit jaar het landelijke Vastenproject in San Salvador.
In 2017 staat de hoofdstad van El Salvador centraal in de Vastenactiecampagne en dan speciaal de wijken Apopa en Mejicanos. San Salvador in het algemeen en deze wijken in het bijzonder gaan gebukt onder extreem veel geweld door criminele bendes, de ‘mara’s’. De mara’s hebben ieder een eigen territorium en beheersen het leven in ‘hun’ wijken volledig. Mensen worden bedreigd, afgeperst en beroofd. Wie praat met de politie, wordt ernstig verminkt of vermoord. Het betekent ook dat mensen niet van de ene wijk naar de andere kunnen: dan worden ze beschouwd als indringers op vreemd terrein.

De bendes werven actief leden onder kinderen en jongeren. Lidmaatschap zorgt voor ‘respect’, voor geld en mooie spullen en vrouwen. Het is moeilijk de verleiding te weerstaan als jonge puber, zonder vader en zonder geld. Ons campagneproject – de samenwerking van een aantal katholieke organisaties – wil helpen voorkomen dat kinderen en jongeren lid worden van de bendes. De jeugdcentra die we steunen, willen de kinderen een ander perspectief bieden en leren dat ze ook buiten de bendestructuren een goed bestaan kunnen opbouwen.

Met onze bijdrage aan het campagneproject steunen we verschillende initiatieven, alle ‘Eilanden van hoop’ in een gewelddadige samenleving.

•    Het Jeugdcentrum in Apopa van de zusters Angel de la Guarda.
•    De oprichting van een jeugdcentrum in Mejicanos.
•    Het sociale werk van de paters Passionisten in Mejicanos.
•    Het werk van de vrijwilligers van CBC op basisscholen.
•    CBC traint vrijwilligers en steunt hen bij de uitvoering van hun werk.

Er zullen speciale zakjes van dit vastenproject in de week voor de Goede week huis aan huis worden bezorgd en na Pasen door collectanten worden opgehaald.